Originele carnavalskleding voor mannen, vrouwen en kinderen

De beste selectie Carnavalskostuums is aangekomen bij Funidelia! Als Carnival je favoriete feest is dan heb je bij ons heel veel opties voor het perfecte Carnavalskostuum. In onze online winkel kun je outfits kopen voor alle leeftijden. Kinderen, dames, heren en zelfs kostuums voor jouw hond of huisdier. Je hebt ook de beschikking over een eindeloze catalogus met gevarieerde themakostuums: Star Wars, Disney Prinsessen, superhelden, Dragon Ball, Pac-Man, tekenfilms, videogames ... Combineer ze zodat jullie een eigen groepskostuum hebben deze carnaval. Wij hebben niet alleen outfits, wij hebben ook maskers, pruiken en allerlei soorten accessoires voor een onvergetelijke carnaval. Scherp geprijsde officieel gelicentieerde kostuums voor het hele gezin. Vul dit leuke feest met kleur en geluk en iedereen zal uitkijken naar het verkleden als hun favoriete personages met de meest originele carnavalsoutfits.

Filteren
Uw zoekopdracht:

Bereid je voor op het Feest der Feesten met onze maskers en carnavalskleding!

Carnavalskleding

Carnaval is in vele regio´s in Nederland en België verreweg het grootste verkleedfeest van het jaar, en bovendien ook voor óns is dit het Feest der feesten. Ieder jaar maakt Carnaval zijn opwachting in vele steden en dorpen in het zuiden van Nederland en in Vlaanderen. Vele mensen kijken al vanaf november erg uit naar dit feest. De kostuums, dansjes, maskers, optochten en wagens vullen ieder jaar de straten en pleinen waarbij volgens de katholieke traditie de laatste dagen voor de start van de vastenperiode wordt gevierd.

Al lijkt verkleden meer voor kinderen te zijn, Carnaval is een feest voor alle doelgroepen en kent geen leeftijd, iedereen kan zich verkleden. Daarom denken wij bij Funidelia niet alleen aan carnavalskleding voor kinderen maar ook voor volwassenen.

Als jij bij de groep hoort die ieder jaar een nieuw carnaval kostuum koopt, dan wil je ieder jaar weer origineel voor de dag komen. Dat kan met ons assortiment met originele en grappige kostuums. In ons assortiment vind je ook een ruime selectie aan voordelige kostuums en accessoires zoals vele carnavalspruiken en maskers

Funidelia, je website voor Carnavalskleren

carnavalskleren online

Als je op zoek bent naar Carnavalskleding dan ben je hier aan het juiste adres. Wij beschikken over meer dan 30.000 producten waaruit je kunt kiezen om carnaval voor jou onvergetelijk te maken. Wij beschikken over kostuums, maskers, accessoires en vele decoratie. Ook de allerkleinste carnavalsvierders kunnen met een carnavalspakje al meedoen aan hun eerste carnaval. Binnen dit ruime aanbod vind je een schitterend aanbod met baby carnavalskleding. Zelfs je hond kan zich aansluiten bij de groep met een honden kostuum.

Van (Venetiaanse) maskers tot originele carnavalskleding

Iedereen weet dat carnavalsmaskers centraal staan met carnaval. En daarbij denkt iedereen niet alleen aan batman maskers of zorro maskers maar ook aan de klassieke Venetiaanse maskers. Met de venetiaanse maskers kun je Carnaval vieren in Venetiaanse stijl. Naar het carnaval dat bij ons wordt gevierd kun je verkleed gaan met carnavalskleding naar jouw keuze en hoef je je vaak niet aan een verkleed code te houden. Of je sluit je aan bij het thema van de stad of het thema van de groep waarmee je samen carnaval viert. In onze online shop vind je alles om je volledig te verkleden als jouw idool of superheld, tot maskers en schmink aan toe.

Als je altijd al een superheld hebt willen zijn, dan is Carnaval de beste tijd van het jaar om je te transformeren tot je favoriete fictieve karakter. Maak gebruik van alle mogelijkheden die we bij Funidelia bieden, met aanbiedingen die niet alleen met carnaval gelden maar gedurende het gehele jaar. Een ruim aanbod met onder andere kostuums van hoge kwaliteit, high end maskers of eenvoudige en voordelige maskers en kostuums van de officiële licentie. Van fictie tot werkelijkheid, dankzij verkleedkleding kun jij je converteren tot je favoriete superheld, tot de hoofdrolspeler van jouw favoriete film. Ook kun je de kids vreugdevol verrassen met carnavalskleren van hun tekenfilmhelden.

In het assortiment van Funidelia vind je een grote variëteit aan carnavalskleding grote maten, tot en met maat XXXL. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich comfortabel kan verkleden voor dit onmisbare feest.

Hoe kies je het perfecte Carnaval kostuum?

het perfecte carnaval kostuum

Carnavalskleren zorgen ervoor dat je je helemaal in de rol kunt inleven van een personage met diens stem en gebaren, met zijn sterke en zwakke punten, misschien helemaal anders dan van degene die het kostuum draagt. Volgens de traditie is carnaval de enige tijd van het jaar waarbij men buiten de norm mag treden. Eeuwen later nog wordt carnaval gezien als een tijd om je uit te leven, het hoofd leeg te maken, om de teugels te laten vieren en om een ander gedeelte van ons karakter te laten zien. De clown uithangen, lachen en een personage nadoen.. Het zijn gezonde manieren om even te ontsnappen aan de werkelijkheid en aan de zorgen en stress van alledag.

Zoals men in het latijn al zei: “Aliquando et insanire iucundum est” (het is wel eens prettig om gek te doen), kan carnaval dus een aardige therapeutische werking hebben. Het moment dus van het jaar om met je carnavalskostuum even alles iets lichter te nemen. Al je remmingen even vergeten, de ideale outfit kiezen en al je zorgen even opzij zetten.

Zoals Oscar Wilde zei: geef hem een masker en hij vertelt de waarheid.

Geschiedenis van Carnaval

harlekijn pak

Carnaval viert men in de kathalieke regio´s van Nederland, vooral in het zuiden in Noord-Brabant en Limburg en in gedeelten van Zeeland, Gelderland en Overijssel. Men gaat ervan uit dat Carnaval een religieuze oorsprong heeft, dat eeuwen terug ontstond. Maskers werden gebruikt om kwade geesten te verjagen. Ook werd Carnaval gevierd als het feest van de vruchtbaarheid van de aarde en het begin van de lente. Carnaval heeft zijn wortels in het oude Griekenland en in Rome (het feest van de saturnaliën ter ere van de god Saturnus). Tijdens deze feesten kon het volk zich vrij van hiërarchieën en sociale verplichtingen op ludieke wijze vermommen als een andere persoon en kon men zich even iemand anders voelen. Vanaf toen heeft Carnaval zich ontwikkeld tot een feest, een feest van vernieuwing en verandering, een periode waarin orde voor een aantal dagen wordt vervangen door chaos. Na Carnaval wordt alles weer normaal, totdat het nieuwe carnavalsseizoen weer opnieuw aanvangt.

Met het christendom verloor dit ritueel zijn magische karakter en deze traditie is geworden tot een feest van puur entertainment. Het feest begint vaak al op vrijdag en duurt tot en met dinsdag, de laatste dagen voor de vastenperiode, die begint op aswoensdag, de woensdag na carnaval.

Gedurende de middeleeuwen en in de renaissance-periode, werd carnaval gekoppeld aan cultuur en aan de hogere klassen. Carnaval werd in relatie gebracht met theater, dans en muziek. Tijdens de renaissance vierde het Carnaval hoogtijdagen. Mensen van verschillende achtergronden en sociale klassen vierden het feest met zijn spektakels mee. In de straten van Florence werd het gebruik geboren waarbij rijtuigen rijk werden versierd en carnavalsliederen werden gescandeerd. Deze rijtuigen of wagens stelden de heren uit deze tijd in staat om hun grootheid te laten zien terwijl ze tegelijkertijd het meedoen en de losbandigheid van het volk begunstigden. “Hoe schoon is de jeugd! De jeugd verdwijnt zo snel. Geniet van het moment, want er is misschien wel geen morgen”, is wat Lorenzo Il Magnifico, heerser over de Florentijnse republiek tijdens de Italiaanse Renaissance.

In 1600 worden tijdens het theaterstuk La Comedia del Arte Italiana, maskers en kostuums gebruikt om een aantal personages uit te beelden. Harlekijn, Pantaleon en Pulcinella zijn enkelen hiervan. Van Carnaval werd de smaak van het grappen maken en het verkleden overgenomen, terwijl de festiviteiten de kostuums en het verkleden overnamen van het theater. De feestelijkheden werden publiekelijk gehouden, met de verbeeldingskracht en het plezier als hoofdrolspelers. Overheersend was het gebruik van maskers.

Oorsprong van de term ‘Carnaval’

De oorsprong van de term ‘Carnaval’ is niet helemaal duidelijk en er zijn hierover verschillende theorieën beschikbaar. Enkelen denken dat het zijn oorsprong heeft in "car navalis", een boot op wielen, die de romeinen in processie betraden.

Anderen praten over "carnem levare", van het latijn "vlees laten" toen werd uitgepakt met een grote maaltijd vlak voor de vasten, een periode van veertig dagen waarin door katholieken geen vlees werd gegeten. Dit was de dinsdag voor Carnaval, “mardi gras”, de laatste dag voordat de vastenperiode, zonder vlees, op woensdag zou starten.

Carnaval en grappen van de pastoor

Tijdens de middeleeuwen kwam carnaval nog meer in contact met de kerk doordat grappen aan de hand van marionetpoppen werden verteld door de pastoors tijdens een mis. Het doel hiervan was dat men de mensen wilde enthousiasmeren om deel te nemen aan de vastenperiode en aan de andere kant om de kerkelijke boodschap duidelijker uit te leggen aan de gelovigen. 

Carnaval in Nederland

In Nederland worden verschillende soorten Carnaval gevierd: het Rijnlandse Carnaval en het Bourgondische Carnaval. Ook wordt in de zomer in Rotterdam het caribische Zomercarnaval gevierd.

Het Rijnlandse carnaval wordt in Nederland gevierd in Limburg en het zuid-oosten van Brabant. Het Rijnlandse carnaval is een afgeleide vorm van het carnaval in Keulen. Het bourgondische carnaval wordt vooral gevierd in het westen van Brabant, in Zeeland en in gedeelten van Gelderland zoals de Achterhoek en in het Overijsselse Twente. Dit carnaval is ontstaan uit de traditionele eetfeesten voor de vastenperiode. Ook wordt in enkele plaatsen in Friesland, Flevoland en Gelderland carnaval gevierd.

De periode van Carnaval begint al op 11 november om 11.11 uur. Er vinden dan vanaf deze datum al talloze activiteiten plaats. In vele plaatsen wordt het carnavalsseizoen dan al feestelijk ingeluid. 11 november is veertig dagen voor de kortste dag van het jaar en wordt beschouwd als het getal van dwazen en gekken.

Vele dorpen en steden in Nederland hebben tijdens Carnaval hun eigen bestuur. Een carnavalsvereniging met verschillende adjudanten en een prins staat tijdens de periode van carnaval aan het bestuurlijk hoofd van de plaats. Deze vereniging noemt men de Raad van Elf omdat deze raad bestaat uit elf personen. Vaak hoort er ook een nar bij de Raad van Elf. Ook worden in sommige gevallen jeugdprinsen en jeugdprinsessen uitgeroepen. 

Tijdens carnaval vindt in verschillende plaatsen een carnavalsoptocht of carnavalsstoet plaats waarbij verschillende versierde praalwagens door de stad of door het dorp rijden. Deze praalwagens worden gemaakt door carnavalsverenigingen en worden ieder jaar gemaakt omtrent een ander thema. Na de optochten wordt carnaval verder gevierd in cafés en feestzalen en hoort men daar nederlandstalige muziek die men vrijwel alleen hoort tijdens de periode van carnaval. De raad van elf wordt vaak vergezeld van een dweilorkest en ook in optochten zorgen vele dweilorkesten voor een vrolijke sfeer. 

Kreten en liederen zijn vaak in het dialect van de regio. Ook worden vaak betogen gehouden over actuele zaken van de plaats en wordt de regionale politiek op de hak genomen.

Bourgondisch Carnaval

Het bourgondische carnaval vindt zijn oorsprong in het eetfestijn op de laatste dag voor de vastenperiode en kwam voor het eerst voor in Brabant. De insteek was om verkleed te gaan en elkaar belachelijk te maken. Door de heersende armoede in brabant van de 18e eeuw tot aan de tweede wereldoorlog, kleedde men zich vaak eenvoudigweg in een boerenkiel.

Het is gebruikelijk dat plaatsen andere namen krijgen tijdens carnaval. Zo heet Den Bosch tijdens carnaval “Oeteldonk”, Breda “Kielegat” en Eindhoven “Lampegat”. Ook vele dorpen veranderen tijdens deze periode van naam. Vele bourgondische carnavals hebben een jaarlijks motto of een leus in het plaatselijke dialect.

Men draagt tijdens carnaval traditionele kleding die hoort bij de plaats zoals een gordijn, een blauwe kiel of een zakdoek maar men kan ook verkleed gaan als een random personage dat men graag wil nabootsen. In de periode voorafgaand aan carnaval worden vele Oudewijvenbals gehouden waarbij men zich verkleed als “oud wijf” en worden grappen uitgehaald met omstaanders.

Het Rijnlandse Carnaval

Rijnlands Carnaval

De oorsprong van het Rijnlandse carnaval ligt in de stad Keulen waarbij vele elementen uit het Venetiaanse carnaval terugkomen. Het carnaval in het oosten van Brabant en in Limburg onderscheidt zich echter van het Duitse carnaval dat er formeler aan toe gaat. Het Rijnlandse carnaval beschikt ook over carnavalsverenigingen en een raad van elf die het plaatselijke carnaval organiseert. Tijdens het rijnlandse carnaval veranderen plaatsen niet van naam.

De kleding tijdens dit festijn heeft de kleuren rood, geel en groen. Deelnemers aan carnaval maken ofwel hun kostuum zelf of kopen deze in een feestwinkel, zoals bij Funidelia. Het Rijnlandse carnaval wordt vaker in de buitenlucht gevierd dan binnen zoals het geval is bij het bourgondische carnaval. De kostuums van het Rijnlandse carnaval zijn daardoor warmer en bestaan uit meer kleding. Men droeg in het verleden vaak maskers maar tegenwoordig wordt veel schmink gebruikt. 

Vastenavond of Vastelaovendj

Vastenavond

Vastenavond, vette dinsdag of mardi gras, is de laatste avond van carnaval, de dinsdag voor aswoensdag en traditioneel het einde van carnaval. Tot 24.00 uur is het toegelaten om gek te doen en je te verkleden. Volgens de katholieke traditie is om middernacht het carnaval voorbij en volgt de veertigdaagse vastenperiode voor Pasen. In Limburg worden alle dagen van Carnaval vastenavond,“vastelaovendj” genoemd. Er vinden op deze dag vele afsluitende activiteiten plaats zoals een popverbranding. 

Carnaval in België

Carnaval in België

In België wordt Carnaval gevierd in verschillende steden zoals Maaseik, Aalst en Halle. In Wallonië is Binche de grootste carnavalsstad. Sinds de 19e eeuw trekken daar carnavalsstoeten door de steden, tijdens Carnaval en tijdens Halfvasten.

Ook in belgische carnavalssteden wordt een Raad van Elf en een Prins (of keizer) aangesteld om het carnaval per plaats te organiseren. Het carnaval van Binche en van Aalst staan zelfs op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed van de mensheid.

In Belgisch Limburg wordt Rijnlands carnaval gevierd, in Brabant en Oost Vlaanderen wordt een alternatief carnaval gevierd, op variabele data na Carnaval, tot aan halfvasten. Carnaval wordt hier gevierd in verschillende vormen tussen het Rijnlandse en en het Bourgondische carnaval in, soms in combinatie met een kermis, zoals in Ninove. 

Carnaval in Rio de Janeiro

Het grooste carnaval van Zuid-Amerika wordt gevierd in Rio de Janeiro en in Salvador de Bahia, in Brazilië. In de optochten in deze steden ziet men vele danseressen en praalwagens in vrolijke kleuren, dansend voorbij komen. Meedoen aan een parade kan door deel uit te maken van één van de honderden sambascholen of door samen met mede-wijkbewoners mee te doen aan deze optochten. Tussen de verschillende groepen heerst competitie omdat zij allemaal de mooiste voordracht en de mooiste kostuums willen laten zien. De optochten hier worden georganiseerd door de inwoners van de favela´s. In Spanje in Santa Cruz de Tenerife wordt een soortgelijk carnaval gevierd. 

Zomercarnaval of Zomers Carnaval

zomercarnaval

In Nederland wordt het grootste zomercarnaval gevierd in Rotterdam, wat wordt gehouden tijdens de zomermaanden aangezien het dan warmer is buiten. Het zomercarnaval in Rotterdam wordt op caribische wijze gehouden. Ook op andere plaatsen in Nederland wordt tegenwoordig een carnaval gevierd tijdens de zomermaanden, ook op niet-caribische wijze. 

Top