Oktoberfest kleding: Beierse, Oostenrijkse en Tiroolse kostuums

Vier het bierfestival in Beierse stijl met deze originele en leuke Oktoberfest kleding en kostuums!

Verkleed je in een Tirools kostuum of een typisch Duitse outfit en verspreidt vreugde en plezier overal waar je gaat. Heb je je ooit als een Beierse willen kleden, maar heb je het kostuum dat je zocht niet gevonden? Maak je geen zorgen want wij hebben het hier voor je bij Funidelia!

Tussen onze uitgebreide selectie van Oktoberfest outfits en kostuums vindt je Tiroolse kostuums, typisch Duitse outfits en ook de beste dirndl en lederhosen voor zowel mannen als vrouwen.

Eins, zwei, drei ... zum wohl !!

Filteren
Uw zoekopdracht:

Weet jij waarom het Oktoberfest gevierd wordt?

Oktoberfest parade

Op 12 oktober 1810 stapte de zoon van Maximiliaan de Eerste van Beieren in het huwelijksbootje en dit zou in stijl gevierd worden! De viering van de bruiloft van kroonprins Ludwig en prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen, heeft in totaal vijf dagen geduurd en werd gevierd in Monaco, waar onder meer paardenrennen werden gehouden.

Het duurde vijftien jaar voordat Ludwig de troon besteeg en het regelmatig bedriegen van zijn vrouw, Therese, was geen belemmering voor het plaatsvinden van de jaarlijkse feestelijkheden. Ludwig had vele buitenechtelijke affaires.

In 1835 besloot Ludwig I dat er een parade met traditionele Beierse kleding zou plaatsvinden om de zilveren bruiloft van de twee te vieren.

Na de golf met revoluties die in Europa plaatsvonden, vluchtten de koning, zijn vrouw en hun negen kinderen in 1848 naar Frankrijk. Pas in 1948 zouden deze traditionele parade´s in Beieren weer plaatsvinden. Vanaf toen werd het Oktoberfest jaarlijks gevierd en is het een van de belangrijkste feesten van het jaar.

De inwoners van Beieren besloten dat dit feest jaarlijks gevierd diende te worden, mét of zónder koning, en dat het in september zou plaatsvinden omdat dit gunstiger is voor het weer dan in oktober.

Het Oktoberfest werd echter niet gevierd tijdens de eerste en tweede wereldoorlogen en in de periode voor de eerste wereldoorlog door de heersende crises in Duitsland.

Helaas was 26 september 1980 een zwarte dag voor het Oktoberfest omdat toen een terroristische neonazi 13 slachtoffers maakte en 200 gewonden veroorzaakte.

Dit bierfestival heeft zich in onze cultuur geworteld en is een moment om gezellig met vrienden samen bier te drinken en een leuke tijd te beleven. Het Oktoberfest wordt gevierd in de Beierse stad München, in het zuiden van Duitsland en vindt plaats vanaf einde september tot begin oktober. Jaarlijks komen daar tot wel vijf miljoen bezoekers. Bij ons worden ook in vele dorpen en steden in de maanden september en oktober vele Oktoberfesten gevierd, je hoeft er dus niet voor naar Duitsland.

Weetjes over het Oktoberfest

  • 1. Wist je dat er op het oktoberfest geen bier geserveerd mag worden dat minder dan 6% alcohol bevat?
  • 2. Wist je dat het bier dat op het oktoberfest wordt geserveerd afkomstig dient te zijn uit München? Dit is om er zeker van te zijn dat tijdens het transport tot aan de Theresienwiese (Theresiaweide), een grote open plek aan de rand van München, ca. 1 km verwijderd van het centraal station en in het zuid-westen van de stad gelegen, het bier op de juiste manier wordt geconserveerd zodat het niets van zijn smaak verliest.  
  • 3. Er worden weddenschappen gehouden over hoeveel keer de burgemeester nodig zal hebben om het eerste biervat te openen. Het record staat op 2 keer en het maximum aantal op 19 keer. Wanneer het feest wordt geopend, zegt de burgemeester: “O ‘zapft is!” (het betekent zoiets als “het is geopend”) en kan het feest van start gaan.

Oktoberfest tenten

oktoberfest tenten

Alles vindt plaats op de Theresienwiese, een gigantische weide gevuld met tenten en kraampjes en met meer dan vijf miljoen bezoekers per jaar.

Tot de meest populaire tenten behoren die van de belangrijkste brouwerijen die al eeuwenlang het hoofdkantoor in München hebben staan. Dit zijn: Paulaner, Spaten, Hofbräu, Hacker-Pschorr, Augustiner en Löwenbräu. In deze tenten kunnen vele mensen zitten. De tent van Hofbräu heeft bijvoorbeeld een capaciteit van 7.000 zitplaatsen.

In iedere tent wordt een andere biersoort geserveerd en ook is de binnenkant, de opbouw en het decor van de tent en de sfeer, telkens anders.

De hoofdrolspeler op het Oktoberfest is blond

Elk jaar wordt meer dan 6 miljoen liter bier gedronken.

De prijs van het bier varieert tussen 8 en 10 euro per liter en wordt enkel geserveerd tussen 10 uur ´s ochtends en 22:30 ´s avonds, van maandag tot en met vrijdag en in het weekend reeds vanaf 9 uur ´s ochtends.

Dit lijken misschien weinig uren waarin je bier kunt drinken maar het is genoeg om er de volgende dag last van te ondervinden!

Hoe kun je tijdens het Oktoberfest doorgaan voor een echte Beierse?

Oktoberfest liefhebbers vinden alles wat met bier en Duitsland te maken heeft geweldig. Het bier met de gouden kleur, duitse bratworsten en schnitzels, zuurkool (sauerkraut) en natuurlijk de typische Beierse klederdracht.

Hier zullen we je enkele dingen uitleggen over het Oktoberfest zodat je je kunt omtoveren in een echte inwoner van Bayern!

Leer het “Ein Prosit” te zingen

Leer het “Ein Prosit” te zingen, een klassieker op het Oktoberfest. Het lied is kort en eenvoudig en je kent het vast al van buiten na afloop van je eerste liter bier. De tekst is al volgt: 

Ein Prosit, ein Prosit
Der Gemütlichkeit
Ein Prosit, ein Prosit
Der Gemütlichkeit.

OANS ZWOA DREI! G’SUFFA!

 

Verkleed je in een Beierse Dirndl jurk of als man in een Beierse lederhose

Beierse dirndl´s en lederhosen

Op het Oktoberfest kleedt iedereen zich in een Dirndl jurk of in een Lederhose om samen, gekleed in deze Oktoberfest kleding, dit feest nog intenser te beleven.

Hier vind je jouw Dirndl jurk in de kleur die jij wilt, eventueel met een pruik met twee vlechtjes. Voor de heren vind je hier de perfecte Lederhose die je draagt over een blouse. In het Duits wordt de traditionele Beierse kleding “Trachten” genoemd. De jurk voor dames wordt de Dirndl genoemd en de broek voor heren wordt de Lederhosen (broek van leer) genoemd. Bestudeer goed onze selectie met Oktoberfest kleding en hef je glas omhoog als een echte Beier!

De Oktoberfest kleding uit onze shop kun je natuurlijk aantrekken naar het Oktoberfest maar ook kun je deze dragen met Carnaval of naar een bier themafeest aangezien het kostuum bij verschillende gelegenheden ruim in de smaak zal vallen. Zelfs voor de kleinste Beiers en Beierinnen hebben we een assortiment met Oktoberfest kleding.

De Oktoberfest Dirndl voor dames

dirndl voor dames

De andere belangrijke hoofdrolspelers op het Oktoberfest zijn de als Beierse verklede dames met hun dirndl jurken

De Beierse jurk, oftewel de Dirndl (wat letterlijk meisje of deerne betekent), is een Beierse/Oostenrijkse klederdracht die gebaseerd is op de dienstbodekleding uit de negentiende eeuw. Alhoewel de Dirndl gebaseerd is op werkkleding, werd deze later toch gezien als een jurk voor dames met een hogere status.

De Dirndl of het Tiroler pakje wordt nog steeds gedragen tijdens feestelijkheden en kerkelijke bijeenkomsten in Oostenrijk (Tirol), in Beieren en in het noorden van Italië.

Het Oktoberfest en de dames verkleed in Dirndl zijn allang de landsgrenzen van Duitsland gepasseerd. Vroeger waren de Dirndl´s vooral te zien in natuurlijke kleuren, terwijl tegenwoordig ook zeer opvallende kleuren worden gedragen. De Dirndl benadrukt de vrouwelijke vormen, de taille wordt onder andere geaccentueerd en de boezem lijkt voller.

Om je helemaal als Beierse uit te dossen kun je ook nog een (blonde) pruik met vlechtjes aan je outfit toevoegen. Bekijk hiervoor onze selectie met pruiken.

De Dirndl bestaat uit een witte blouse met een korset die is aangesnoerd rond de taille zodat de taille slanker lijkt. Aan de voorkant heeft de jurk een schort met daarop een sleep (we komen hier later nog op terug wat de betekenis is van hoe deze gedragen wordt) en er worden lange witte kousen bij gedragen die reiken tot aan de knie.

Er bestaan drie verschillende soorten Dirndl´s. De meest populaire op dit moment is de Mini-Dirndl. Naast de Mini-Dirndl die reikt tot net boven de knie, bestaat er de Lange Dirndl tot aan de enkels, de Midi-Dirndl die reikt tot net onder de knie.

De legende van de symboliek van de sleep van de Dirndl

Er bestaat een eigenaardige legende over hoe de sleep van de Dirndl wordt gedragen, dus opgelet heren:

  • 1. Sleep aan de rechterkant: de dame is verloofd of getrouwd
  • 2. Sleep aan de linkerkant: de dame is vrijgezel
  • 3. Sleep in het midden: de dame is maagd
  • 4. Sleep aan de achterkant: de dame is weduwe

Denk je dat je nog weet wat de betekenis na na 2 liters bier?

Opgelet dus dat je met de dames flirt die de sleep aan de juiste zijde dragen!

De Lederhosen voor Heren

Lederhosen

Het traditionele Beierse kostuums is geïnspireerd op een stijl met de naam Landhausmode, gebaseerd op de authentieke kostuums van boeren, landbouwers en de plattelandsbevolking.

Dit pak voor heren bestaat uit een overhemd, de Trachtenhut (een alpinehoed van vilt), hoge kousen van dik katoen en met een strikje en de schoenen, Haferlschuhe (voorheen waren dit werkschoenen dankzij de sterkte en stabiliteit). Daarover wordt de lederhosen gedragen; de broek van leer met bretels, de Hosenträger. 

Er bestaan 3 verschillende versies Lederhosen:

  • 1. De Kurze Lederhose, oftewel de korte lederhosen die reikt tot net boven de knie, veelal gedragen door jongeren
  • 2. De Kniebundlederhose, het meest gedragen model dat eindigt onder de knie
  • 3. De Lange Lederhosen die reikt tot aan de enkel.

Daarnaast beschikt de lederhosen over een “Messertasche”, een zakje aan de rechterpijp waar men vroeger een zakmes in kon stoppen.

De traditionele kleur van de lederhosen is bruin of zwart maar er bestaan tegenwoordig lederhosen in de kleur grijs of donkergroen.
Als jij een oprechte liefhebber bent van het Oktoberfest dan kun je nu je meest originele Lederhosen kopen in onze shop.

Wil je naar het Oktoberfest en wil je er helemaal bij horen of juist met een heel ander soort aan komen zetten, dan nodigen we je uit een kijkje te nemen in ons brede assortiment waar je zelfs biervat kostuums of bierfles kostuums vindt.

Oktoberfest artikelen

decoración de la Oktoberfest

Beste fans van het Oktoberfest, als je er over denkt om een bierfeest of themafeest te organiseren bij je thuis of in een barl, dan zullen wij je helpen om het feest aan te kleden zodat je helemaal in Oktoberfest sferen komt, alsof je zelf in München bent.

Wat je uiteraard nodig hebt is de Beierse vlag in de kleuren blauw en wit, Oktoberfest vlaggetjes, grote Beierse vlaggen, slingers en bordjes, bekers, servetten en Oktoberfest brillen.

Creëer een perfecte Oktoberfest sfeer met deze leuke accessoires. Je feest zal een succes zijn met deze Oktoberfest artikelen, geen Oktoberfest zonder Oktoberfest versiering!

En als je er dan helemaal klaar voor bent met je Oktoberfest kleding in je Beierse Dirndl of Beierse Lederhose, dan: Jetzt geht´s los! Op naar het Oktoberfest. EIN PROSIT!

Top