Clown en Circus kostuums

Dames en heren, kom binnen en bekijk de beste clown- en circus kostuums! Het circus is in de stad en de beste circus kostuums zijn net verschenen op Funidelia! Vind kostuums voor alle hoofdrollen in onze online catalogus: temmers, jongleurs, trapeze artiesten en natuurlijk clowns. Sta op voor de grootste lol en plezier! Wij bieden een breed scala aan leuke en kleurrijke clown kostuums voor meisjes, jongens en volwassenen, perfect voor carnaval, feesten of zelfs Halloween met de meest angstaanjagende enge clown versies. Onze kostuums voor circusdirecteur en leeuwentemmer zijn perfect voor plezier met het hele gezin of met vrienden. Laat iedereen een rol spelen in de show voor een onvergetelijke ervaring. Naast het uitzoeken van het juiste kostuum, zoek je natuurlijk ook naar de perfecte accessoires: een clown pruik, de zweep van de temmer of de hoge hoed van de tovenaar. Vergeet niet de make-up voor het witte gezicht van de clown en de grote rode glimlach. Deze circus en clown kostuums helpen je een van de oudste artistieke uitvoeringen ter wereld na te bootsen met zijn trapeze artiesten, jongleurs, sterke mannen, clowns en temmers...allemaal klaar om te entertainen. Showtime!

Filteren
Uw zoekopdracht:

Van grappige circus clowns tot enge horror clowns

verklede clown

Van grappige clowns naar sinistere moordenaars. Als je op internet op zoek bent naar een clownspak dan ben je hier aan het juiste adres.

Dit bijzondere karakter, dat hangt tussen plezier en melancholie, is bij iedereen zeer geliefd, ook bij het publiek van Funidelia. In deze sectie vind je een grote collectie met clownspakken voor alle doelgroepen: heren, dames en pasgeborenen… Ook kunnen we niet om het assortiment heen met clownspakken voor kinderen. De clownspakken voor de allerkleinsten in huis maken ze nog schattiger dan ze nu al zijn.

Voor volwassenen beschikken we over een grote selectie met horror clown pakken. Voor degenen die liever een glimlach zien dan tranen, kun je hier de klassieke clown kostuums vinden. Een doeltreffende outfit of je nu wilt lachen of huilen.

Hoe verkleed je je als een clown: clown kostuums en clown schmink

clown kostuum

De eerste stap naar een echte clown te worden heb je al gezet. Je bent hier al op deze pagina beland en je bent op zoek naar een kostuum, de beste plaats om de perfecte outfit voor de gelegenheid uit te kiezen.

Als je dan eenmaal je clown kostuum hebt gekozen, vergeet dan niet om de essentiële accessoires toe te voegen. We hebben het hier over oversized clown schoenen (je vindt hier meerdere modellen) en een bekende rode clownsneus.

Als je dan de set compleet hebt met je kostuum, schoenen en neus, dan is de volgende stap om de juiste clown make-up te kiezen. Wat zou een clown zijn zonder de juiste schmink? Met onze make-up sets is de gedaanteverwisseling erg eenvoudig en zul je snel geweldige resultaten krijgen.

Bij Funidelia bieden we verschillende clown schmink sets met verschillende kleurencombinaties. Ze zijn geschikt voor kinderen maar ook voor volwassenen en je kunt je hiermee eenvoudig in een horrorclown veranderen. En als je wilt, we beschikken ook over schuim prothesen waarmee het helemaal niet nodig is om schmink op je gezicht aan te brengen.

We zullen ter aanvulling eerst nog even een stapje terug doen in de tijd, naar het ontstaan van dit karakter, dat teruggaat tot in de oudheid. We zullen ook verschillende soorten clowns uitlichten. Niet alle clowns zijn nou eenmaal identiek.

Geschiedenis van de clown en diens voorouders

Dionysos en de eerste komische poëzie-wedstrijden

De oorsprong van de clownsfiguur is een mysterie. Een van de meest geloofwaardige verhalen over het ontstaan van de “clown” is die van de verschijning op feesten waar men de Griekse God Dionysos eerde, de God van de wijn.

Tijdens deze feestelijkheden, die plaatsvonden in het gehele Griekse imperium aan het einde van het voorjaar, werden poëzie-wedstrijden gehouden waarin komische en satirische scènes een belangrijke rol speelden.

Volgens Aristophanes, een groot Griekse dichter en schrijver van komedies, diende het genre een satire van politieke figuren uit die tijd te zijn. Het controversiële gedeelte werd geschrapt. Daarentegen stond de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel en nam improvisatie een grotere plaats in beslag en hadden de scènes een burleske kant en het recht om politieke figuren belachelijk te maken.

Van Griekenland naar het oude Rome: de "farsas atelanas"

Echter, komedie volgde snel weer zijn pad en ging over van satire tot parodie en met de creatie van vaste personages en scènes die gebaseerd waren op misvattingen en misverstanden. Dit genre kwam naar Rome, waar reeds farsas atelanas plaatsvonden. Dit waren voorstellingen met vaste thema´s en vaak met obscene taal. Het stuk bestond uit vier personages, dit waren altijd dezelfde: 

  • Bucco: opschepperig en verwaand;
  • Dossennus: zeer slim en sluw;
  • Mallus: veelvraat, altijd aan het eten;
  • Pappus: een oude dwaad met amoureuze verlangens waarmee werd gespot.

Narren en minstrelen: de geboorte van een beroep

narren kostuums

Van de improvisaties tijdens de feesten ter ere van Dionysos werd “lachen” gezien als iets dat inherent is aan de mens. Lachen werd gezien als iets dat een onmisbaar onderdeel uitmaakt van het leven. Er werd een kunstvorm geboren, en een nieuwe beroepsvorm, ook al werd er door de adellijke klassen op neergekeken.

De eerste komische acteurs werden simpelweg clowns, narren of harlekijnen genoemd. Zij oefenden hun beroep uit in de rechtbanken van hogere heren in rijkere klassen om hen na hun politieke bijeenkomsten of na de jacht te vermaken. 

Dwergen en gebochelden, de hofnarren

In een groot aantal landen van China tot Amerika werd vaak de rol van nar gespeeld door dwergen en gebochelden. Op Romeinse markten werden mensen met misvormingen beschouwd als monsters en dwergen en als een middel gezien om commercieel in te zetten.

De mentaliteit van die tijd was dat men dacht dat fysieke handicaps en aangeboren afwijkingen of dwerggroei, gelijk was aan een gebrek aan intelligentie.

De Grieken en Romeinen leerden hoe ze van bepaalde lichamen monsters konden maken. In Griekenland bijvoorbeeld werden kinderen opgesloten in speciale manden die hun groei belemmerde. Zo zouden degenen die ze zouden gebruiken voor het genereren van inkomsten, meer verdiensten hebben.

Deze obsessie voor het vervormen van het menselijk lichaam vierde hoogtijdagen in 1556 toen 34 dwergen een feestmaal verzorgden in Rome, voor kardinaal Vitelli. De eerste dwerg binnen het Britse koninklijk huis was Xit, gedurende het koningschap van Edward VI, en de laatste dwerg was genaamd Copperin, die Augusta serveerde, de prinses van Wales en moeder van George III (1719-1772).

De evolutie van de narrenfiguur, van de Middeleeuwen tot een genremix in de negentiende eeuw

In de Middeleeuwen begonnen narren een belangrijke rol in te nemen in koninklijke gezelschappen. Al was het om uitgelachen en bespot te worden door iedereen, de nar converteerde zich gedurende vijfhonderd jaren tot de hoofrolspeler in kluchten en komedie (commedia umanistica).

Later, in de 17e eeuw, de eeuw van de Commedia dell´Arte, werden clownsmaskers beroemd. Vanuit Italië werd de traditie verspreid over de rest van Europa, vooral in Frankrijk en in Groot-Brittanië.

Tijdens de Verlichting verloor de Commedia dell´Arte betekenis maar bleef van invloed.

Tegelijkertijd werden in Frankrijk de eerste ondernemingen van professionele acteurs opgericht, zoals de onderneming Molière die werd gesticht door Jean-Baptiste Poquelin. Molière bereikte de top van het komedie-wezen met meesterwerken zoals L'Avare (de Vrek), Le Misanthrope, Le malade imaginaire en L´école des femmes.

Enkele eeuwen later werd in Italië het theater van Carlo Goldoni beroemd. In de 19e eeuw daarentegen, werden verschillende genres gemixt tussen komedie en tragedie, wat steeds vaker in die vorm verscheen, vooral tijdens de Romantiek.

Geboorte van het circus en de clownsfiguur

circus kostuums

Sinds de geboorte in Groot-Brittannië wint het circus snel aan populariteit en gaat de concurrentiestrijd aan met het theater.

De eerste circusacts dateren uit 1770 in Londen, waar Philip Astley, een voormalige ruiter, zijn vaardigheden omtrent het berijden van wilde paarden converteert in een spektakel. Hij zette zijn eigen amfitheater op.

Gedurende twee jaar werden verschillende andere acts toegevoegd zoals acrobatiek, koorddansen, trapeze zwaaien, wilde dieren met dierentemmers en acts van jongleurs. Dit alles in gezelschap van een orkest.

In de beginjaren van het circus maakten clowns nog geen onderdeel uit van de show. Snel kwamen ze erachter het het circus een vruchtbare plek zou kunnen zijn voor deze improvisatoren en ze namen uiteindelijk een plek in beslag in het circus. Dankzij het circus werden deze anonieme, grappige en satirische personages, die in de vergetelheid waren geraakt met het verdwijnen van de comedia dell´arte, weer herenigd.

Ze namen een nieuwe naam aan, waarschijnlijk bedacht door Astley of direct door het Britse publiek; de naam “clown” werd geïntroduceerd.

De rol van de clowns binnen het circus was die om een gemoedelijke, ontspannen en vrolijke sfeer te creëren tussen verschillende acts. Men zou kunnen zeggen dat dit de terugkeer was van de maskers uit de comedia dell´arte maar dan in Angelsaksische versie.

Joseph Grimaldi vindt het clowns kostuum uit

De meest typische vertegenwoordiger van de clown is Joseph Grimaldi (1778-1837), gelinkt aan de wereld van de Engelse Pantomime (mime) en beïnvloed door de Italiaanse Commedia dell´Arte. Grimaldi koos als kostuum het Pierrot masker, één van de voornaamste personages uit deze beweging. Het kostuum bestond uit een rond gezicht met rode sproeten en een nogal vreemd kostuum. 

“Tramp” of “Hobo”, de Amerikaanse clown na de Amerikaanse burgeroorlog

In 1973 exporteert John Bill Ricketts, een Britse piloot, de circusonderneming naar de Verenigde Staten, een activiteit die geleid wordt door ondernemers. Hier creëert men een nieuw soort clown onder invloed van de nasleep van de Amerikaanse burgeroorlog en na de beurscrisis in 1929. Het is de “gevallen clown” of de “zwerver”; een ongeschoren, slecht verzorgde zatlap met een rode neus, maar grappig en slim. 

De rode clown en de witte clown

Het jaar 1900 begint met de verschijning van twee verschillende, meer gedefinieerde clownsfiguren. We hebben het hier over de rode clown en de witte clown.

Het kostuum van de witte clown lijkt erop dat het inspiratie heeft opgedaan bij Pierrot en tot een succes gebracht door de theateracteur en Franse mimespeler Jean-Gaspar Deburau. Deze witte clown heeft een elegant, triest, melancholisch voorkomen van een verliefde en intelligente dromer.

De rode clown of de august stamt uit de eerste strips. Hij is kleurrijk en vrolijk. Hij brengt het beeld over van een goede maar naïeve persoonlijkheid die altijd in de problemen geraakt.

De clownscrisis en de komst van de mime

In de jaren 50 en 60 geraakt de clownsfiguur in verval. De kunstenaars zijn gelimiteerd tot steeds weer hetzelfde repertoire met grappen te herhalen. Deze crisis is vastgelegd in een documentaire van Federico Fellini, de Clown, uit 1970.

Door deze situatie probeert het Circus Moskou de clownsfiguur in stand te houden met een nieuw karakter. Ze introduceren de komische mime die het circuspodium zou betreden.

Het gaat om een solist met een ander soort humor dan die van het klassieke clownsrepertoire. De mime beschikt over lichaamstaal-technieken zonder dialoog waarbij het publiek onderdeel uitmaakt van het spektakel.

De kleding van de mime is ook anders dan die van de clown, daarom vind je bij ons de mime-speler kostuums in een andere sectie.

Het aantreden van de horror clown

Sinds enkele jaren wordt de clown ook geassocieerd met horror, met angst en met Halloween. Een sleutelrol in het ontstaan van deze horrorclown is te danken aan Stephen King met de roman It.

Dit meesterwerk werd gepubliceerd in 1986. Het verhaal werd verfilmd met een gelijknamige horrorfilm waarin het lichaam van de clown Pennywise, werd bezeten door een boos wezen dat hem verandert in een griezelig karakter. Momenteel zijn de horror clown kostuums en het Pennywise kostuum één van de meest populaire kostuums tijdens Halloween.

Maar Pennywise is niet de enige bekende killer clown binnen de categorie clowns, narren en harlekijnen. Als we het hebben over horror films met excentrieke personages dan kunnen we ook de Joker en Harley Quinn niet vergeten, het killer clown koppel uit het DC universum.

Top