Vampier kostuums

Wil jij dat jouw Halloween kostuum jouw spoor achterlaat? Scoor dan nu jouw vampier kostuum online. Bij Funidelia kun je kiezen uit een brede selectie van Dracula kostuums, perfect voor een verkleedfeest of met carnaval. Als je voor het hele gezin kostuums nodig hebt voor een feest met een vampier thema of als Dracula je uitnodigt naar zijn landhuis voor een heerlijke vakantie, kun je nu op de juiste manier gekleed gaan door met een van onze vampier kostuums op te dagen. Alle andere bloedzuigers hebben hun Dracula of vampier kostuums al besteld bij Funidelia, de online Halloween verkleedwinkel. Vind ook de coolste vampier accessoires zoals capes, graaf Dracula maskers, hoektanden en nepbloed voor extra realisme.

Filteren
Uw zoekopdracht:

Vampiermania: oude & nieuwe Horrornacht figuranten

vampiermania

Een vermomming als vampier is een klassieke voltreffer voor de nacht van Halloween. Kies voor een vampier kostuum in traditionele versie (Dracula, Nosferatu,..) of een versie van het kostuum geïnspireerd door de meest recente filmverschijningen.

De tijdloze charme van deze bloeddorstige wezens beleefde de afgelopen jaren een tweede jeugd, waarin een echte vampiermania uitbrak.

Vampieren zijn wezens van de nacht en hoofdrolspelers in legendes om bloeddorst. Het zijn sadisten, ze zijn mysterieus, duister en bloeddorstig. Deze monsterlijke mensen maken tot op heden deel uit van de populaire folklore en cultuur dankzij de letter-en filmkunst.

Voordat we samen gaan ontdekken wat de oorsprong is van de vampiersfiguur en zijn verloop in de geschiedenis, geven we je tips over hoe je je perfect kunt verkleden als een vampier!

Hoe kun je je als vampier verkleden met het perfecte vampier kostuum

vampier jurk

Om de juiste vampier look te creëren, dien je eerst te beslissen wat voor soort vampier je graag wilt zijn. Wij helpen je daarbij.

In ons assortiment vind je de klassieke vampier kostuums: gekenmerkt door elegante kleding met witte blouses met ruches, een bordeaux vest of in de kleur zwart, en een zwarte, elegante mantel die de fascinerende vampier-touch toevoegen aan de gotische uitstraling van de outfit. Een outfit waarin een groot aantal mannen en jongens zich graag zouden willen verkleden.

Als je hebt besloten dat je je graag als vampier wilt kleden met Halloween, dan kun je ook kiezen voor een Dracula kostuum, een tijdloze klassieker, of je kiest voor het Vampier van Versailles kostuum. Deze laatstgenoemde is een aristocratisch vampierskostuum met veel elementen van fluweel. En vergeet de vampier cape niet, een zwarte cape of een cape in de kleuren zwart met rood of paars. Een cape is een onmisbaar toebehoren van iedere elegante, stijlvolle vampier die door de nacht zwerft. Speciaal in de herfst of in de winter kan de cape je warm van dienst zijn.

Jongeren die op zoek zijn naar kostuums van moderne vampiers, geïnspireerd door films en series van dit moment, kunnen kiezen voor een vampier Dandy kostuum en aanvullen met een vampier pruik van bekende vampiers zoals die van vampier Edward uit de Twilight saga. De liefhebbers van deze films en series zullen niets tekortkomen.

En voor de liefhebbers van vampirisme die zich in een nachtelijke vampier willen transformeren, hebben we hier een xl assortiment met vampier kostuums. Een classic is het Victoriaanse vampierkostuum, gekenmerkt door een excentrisch rokkostuum in de kleur zwart of bordeaux, gecombineerd met een top of corset in de kleur zwart of bordeaux met uitlopende mouwen.

Voor degenen die graag gekleed in lichtere kleuren op pad gaan (een echte vampier kan ´s nachts niet thuis blijven en is altijd op zoek naar slachtoffers), hebben we hier ook sexy vampier kostuums met een vleugje cowboy zoals van een Far West vampier en zelfs originele kostuums in moderne Victoriaanse versie, met een korte rok.

Alle vampier benodigdheden zijn te vinden in de vampiershop van Funidelia. Ze zijn allemaal vervaardigd met rijke details en met stoffen van hoge kwaliteit. Tevens zijn ze geschikt voor professioneel gebruik zoals voor theaterstukken en shows, etc.

Accessoires voor de Vampier outfit

vampier outfit

Vergeet niet om het Vampier kostuum te vergezellen van de juiste vampier accessoires. Vele accessoires die de vampier karakteriseren zijn eenvoudig zelf te maken, misschien vind je zelfs iets terug op zolder in een oude koffer. Misschien vind je accessoires die je voor je outfit kunt gebruiken, zoals een oud zakhorloge, een wandelstok, een broche of een antieke gesp, oude kettingen, armbanden of amuletten.. indien je ze al hebt, hoef je ze niet meer te kopen.

Tussen de vampier accessoires die wij in onze catalogus aanbieden om je outfit af te maken, vind je hier pruiken en kun je kiezen tussen vele verschillende modellen. Kies de vampier pruik die past bij de vampier die jij wilt spelen. Van de klassieke Dracula pruik van de gotische Graaf Dracula, tot de zwarte pruik met rode highlights van vampier Edward uit Twilight.

Maar bovenal, als je hebt besloten om je te verkleden als vampier, is er één ding dat je niet mag vergeten om te dragen: de vampier tanden. De Dracula tanden zijn kenmerkend voor alle vampiers. In onze rubriek met vampier tanden kun je je tanden zetten in het nepgebit met scherpe hoektanden van je keuze. Sommige Dracula tanden zitten al voorverpakt in een vampier kit met nepbloed. Dit nepbloed kun je aanbrengen in je mondhoeken, zodat je nog meer lijkt op een bloedzuigende vampier.

Vul je outfit aan met vampier make-up. Met behulp van onze kits kun je je gezicht en je nek bleek maken met witte schmink, je kunt donkere kringen aanbrengen rondom je ogen en tevens bloederig rode lippenstift aanbrengen op je lippen. En als final touch, kun je lange nepnagels aanbrengen in de kleur zwart of in bloedrood waarmee je je slachtoffer nog beter vast kunt houden…

Vampier kostuums voor kinderen

Vampier kostuum kinderen

Het vampier kostuum is niet enkel aan het volwassen publiek voorbehouden. Deze fascinerende personages worden ook vaak door kinderen gekozen om zich tijdens Halloween als vampier te verkleden. Het Dracula kostuum vooor baby´s is een klassieker die door de eigenaardigheid van dit fascinerende karakter erg geliefd is bij vele kinderen.

In het geval van de allerkleinsten zijn het de ouders die vallen voor de charme van een vampier pakje voor baby´s. En hoe kun je niet vallen voor dit schattige mini-vampiertje?

Vampires, Burial, and Death: de wetenschappelijke oorsprong van dit mysterieuze karakter

Volgens Paul Barber, historicus en onderzoeker van de Universiteit van Californië, wordt de vampier mythe geassocieerd met het feit dat men gedurende vele eeuwen niet op de hoogte was van de biologische afbraak van het post-mortem menselijke lichaam. Wanneer men bij de aanblik van een lijk bloed uit de mond zag komen, dacht men dat men bloed had gedronken.

Dit geloof werd versterkt door het feit dat, bij gebrek aan procedures om de exacte dood van overledenen vast te stellen, er op begrafenissen vaak werd ontdekt dat men nog leefde, wat ook weer de legende voedde dat doden uit het graf zouden wederopstaan.

Legendes over Vampiers

Het was de tweede helft van de 17e eeuw toen de legende over vampiers zich begon te verspreiden. Door de vele pest epidemieën die miljoenen slachtoffers maakte in Europa, werden veel begrafenissen al voortijdig uitgevoerd.

Na opgraving, toonden de gezichten van de lijken een door pijn vertrokken grimas en de kisten waren bedekt met krassen en tekenen van wanhopige pogingen om eruit te komen. Dit leidde tot de verhalen en het bijgeloof over levende doden die ´s nachts uit hun kist kwamen, dwalend op zoek naar bloed van levenden om zich mee te voeden.

Het was in de oostelijke gebieden van het Oostenrijkste Keizzerijk waar deze legendes werden verspreid. In Moldavië, Pruisen, Hongarije en Walachije brak zelfs een massahysterie omtrent vampiers uit en zelfs Keizerin Theresa werd gedwongen van dit fenomeen kennis te nemen.

Origen van de term “vampier”

De etymologie van het woord “vampier” is onduidelijk. Een van de meest ondersteunende hypotheses is dat het afkomstig is uit het servische вампир (uitgesproken als vampier) wat weer van het Litouwse “wempti”, drinken, komt.

Vervolgens ontwikkelde het woord zich tot het Duitse Vampir, Vampier in het Nederlands, Vampyre in het Frans en Vampire in het Engels.

Het lijkt erop dat in de stad Medgwegya in Servië zich in de achttiende eeuw een epidemie van vampirisme ontwikkelde wat de aandacht ving van het keizerlijk huis. Dit blijkt uit verslagen die in die tijd naar Wenen werden gezonden. Dit ontketende een hype omtrent vampiers in Europa. Met de publicatie van het Rapport Fluckinger in Engeland en in Frankrijk, verscheen voor het eerst de term “vampir” in de Engelse vertaling (vampire) en in het Frans (vampyre). In het Oxford English Dictionary gaat de eerste verschijning van het woord terug naar 1734.

Reeds in 1725 wordt in een parochiaal document van het stadje Barn in Moravië geschreven dat het lichaam van een zekere Andrea Berge “vampierlijk geïnfecteerd” zou zijn.

Klassieke en beroemde Vampiers

De folkloristische vampieren in Oost-Europa waren vertegenwoordigd op vele manieren: van levende mensen tot rottende kadavers. 

De vampier van John Polidori

Bedacht in 1816 samen met Mary Shelley´s Frankenstein, maar gepubliceerd in 1819, is de vrolijke vampiersroman van John Polidori het eerste (korte) verhaal uit de hedendaagse literatuur dat werd gebaseerd op de vampierfiguur. De roman, waarvan de hoofdpersoon Lord Ruthven is, creëerde een charismatische en verfijnde vampiersfiguur die werken uit de negentiende eeuw sterk heeft beïnvloed. 

Dracula, bloeddorstig icoon

Dracula kostuum

Het is de Dracula roman die in 1897 werd geschreven door Bram Stoker en wordt beschouwd als typische vampier roman die de basis legde voor vele modernere werken. Dracula vertegenwoordigt in zekere zin angsten van het Victoriaanse, patriarchale tijdperk. Het succes ervan was zo groot dat de roman een collectie aan boeken, meer dan 650 films, videogames, tv-series en musicals heeft voortgebracht.

Om zijn roman te schrijven, deed Bram Stoker uitgebreid onderzoek naar het historische, folkloristische karakter van de vampier, wat hem inspireerde tot zijn beroemdste personage, een bloedzuigend icoon, de historische figuur Graaf Vlad Tepe (uit het Roemeens vertaald als: Vlad de Spietser). Deze graaf heeft echt bestaan, wreed tot het punt dat hij zijn eigen kinderen in gijzeling zond aan de Turkse sultan.

Graaf Vlad was een Roemeense prins, bekend onder de bijnaam “de Spietser” omdat zijn favoriete manier om zijn vijanden te martelen, het spietsen was. Bijvoorbeeld, vrouwen die werden beschuldigd van overspel werden gespietst voor hen echtelijke woning.

Dracula kan worden beschouwd als een meesterwerk van het gotische roman-genre: het speelt zich af in 1980 in Transsylvanië met een donkere, gotische sfeer en het constant aanwezige gevoel van angst.

In de roman van Bram Stoker wordt het verhaal verteld in de vorm van een verzameling met geschriften van enkele protagonisten van het verhaal. Het verhaal begint op 3 mei 1890 toen de jonge advocaat Jonathan Harker naar Transsylvanië wordt gestuurd door zijn baas, Peter Hawkins, om daar de aankoop van een huis in Londen af te ronden. Het huis wordt gekocht door een Transsylvanische edelman, graaf Dracula. Tijdens het verblijf van Jonathan Parker bij graaf Dracula komt hij erachter dat graaf Dracula macabere hobby´s heeft. Hij probeert uit het slot te ontsnappen. Dracula begeeft zich daarna in Londen. Op het einde van het verhaal wordt de vampier uiteindelijke geïdentificeerd, dankzij dokter en occultist Abraham Van Helsing, en wordt hij verbannen uit Engeland en achtervolgd tot in zijn geboorteland Transsylvanië, waar er nog een dramatische confrontatie zal plaatsvinden.

Nosferatu, Prince of Darkness

nosferatu kostuum

In 1922 werd Nosferatu geregisseerd door Friedrich Wilhelm Murnau. Het werd beschouwd als een waar manifest van de Duitse expressionistische cinema dat het verhaal van Nosferatu vertelt.

Het is één van de zeldzame gevallen waarin een kopie van Dracula (met een aangepaste naam om juridische problemen te vermijden), net zo bekend is geworden als het oorspronkelijke verhaal.

De regisseur bracht een aantal wijzigingen aan in wat het oorspronkelijke verhaal over Dracula was, gebruik makende van een aantal hoogtepunten uit het plot van de roman van Bram Stoker. Hij veranderde locaties en namen en de beroemde graaf werd Count Orlock genoemd. Deze werd beroemd dankzij de geweldige interpretatie van de acteur Max Schreck en de legende die over hem werd verteld (sommigen beweren dat het een echte vampier was, volgens onder andere Murnau was het slechts een vermomming) en de locatie is niet langer Transsylvanië maar de Karpaten. Murnau voegde in zijn verhaal toe dat vampiers zouden sterven door zonlicht.

Moderne vampiers en series over vampiers

De vampier figuur heeft in de laatste jaren een opleving doorgemaakt dankzij films, saga´s en tv-series zoals: The Vampire Diaries, Twilight, Blade, True Blood, Bloody Story, Underworld, Van Helsing, Dark Shadows, Vampire Academy en Buffy the Vampire Slayer die de wereld hebben veroverd. De schuld van deze hype ligt bij de menselijke schoonheid van deze non-dode bloedzuigers.

Interview with the vampire: Lestat en Louis

Onder de films die opnieuw werden gemaakt en waarbij vampiers werden gemoderniseerd, valt: Interview with the Vampire, een hitfilm uit 1994, geïnspireerd door Vampire Chronicles, een fantasy/horror roman van de Amerikaanse schrijfster Anne Rice. Karakters uit de film zijn twee fascinerende vampiers, één ervan wordt gespeeld door Brad Pitt, die ermee instemt om in een vampier te veranderen na de dood van zijn broer, Tom Cruise. Tom Cruise speelt Lestat de Lioncourt, een Fransman van adellijke afkomst, gevampiriseerd in Parijs en gedoemd om vele slachtoffers te maken…

Twilight en de adembenemende vampier Edward

vampier pruik edward

De Twilight saga, een blockbuster, is afkomstig uit de boeken van Stephenie Meyer. Twilight is uitgegroeid tot een waar cultureel fenomeen dankzij de sterren Robert Pattinson die de charmante vampier Edward speelt en Kirstin Stuart die de menselijke Bella speelt. 

True Blood en de mooie vampier Eric

Stel je voor dat je je begeeft in het denkbeeldige Amerikaanse stadje Bon Temps, waar vampiers en mensen samenleven. True Blood is gebaseerd op de verhalen van de cyclus van Sookie Stackhouse.

De serie draait om de gebeurtenissen van de menselijke Sookie Stackhouse, wiens leven drastisch verandert wanneer zij de vampier Bill Compton leert kennen en verliefd op hem wordt. Bills is een eenzame vampier met een rustig karakter en met meer menselijke karaktereigenschappen dan vampierlijke eigenschappen. Zij is gedwongen om haar familie te verlaten en zich voor altijd te binden aan zijn familie. Hij zal koning van de vampiers van Louisiana worden. Na het drinken van bloed van godin Lilith, wordt Bill sterker en verkrijgt hij speciale vaardigheden. Hij verliest zijn krachten en besluit om zichzelf te doden om zich weer bij zijn familie aan te kunnen sluiten.

De menselijke Sookie beleeft vele liefdesavonturen, met Bill en zelfs met de verraderlijke en mooie vampier Eric Northam, bekend als Sheriff Area 5, tevens eigenaar van nachtclub Fangtasia. Eric is meer dan 2.000 jaar oud en was eerst “Godric”, levende in het viking tijdperk. Met zijn ijsblauw ogen valt iedereen voor hem aan zijn voeten. In 1905 transformeerde Pam De Beaufort, die Eric´s levensgezel en businesspartner zou worden. Eric voelt geen emoties bij haar en hij heeft een hekel aan mensen. Onvermijdelijk is het wanneer hij toch verliefd wordt op één van hen, Sookie.

The Vampire Diaries, de gebroeders Salvatore en meer

Zelfs deze serie is een verfilming van een cyclus romans, The Vampire Diary van vampier Lisa Jane Smith. Het vertelt het verhaal van de twee broers Gilbert. Een van hen lijkt erg op iemand die honderden jaren eerder Stefan Salvatore heeft leeggezogen en die sinds kort teruggekeerd is in de stad. Stefan Salvatore was de broer van Damon, maar hij is compleet anders dan zijn broer; bedachtzaam, gevoelig, zacht van karakter, een heldentype.. maar hierachter schuilt de gekwelde ziel van een berouwvolle Ripper. Damon Salvatore lijkt op het eerste gezicht een meedogenloze vampier, maar dan komt men erachter dat hij een gebroken hart heeft en alles wat hij wil is zijn verloren liefde Katherine Petrova hervinden. Katherine Pierce is de naam die werd gegeven aan de Bulgaarse vampier Katarina Petrova, een verraderlijke en manipulatieve vampiere. Zij is het object van verlangen van de Salvatore broers maar ook van de Mikaelson broer, Trevor en Mason en van nog vele meer. 

Eigenaardigheid: kwalen die de mens deelt met de vampier

Er zijn een aantal kwalen en ziekten die zich manifesteren in symptomen die wijzen op vampirisme. We lijsten er hier een aantal op:

  1. Alliumfobia: een zeldzame fobie die leidt tot knoflook-angst. Het is een neurose die ertoe leidt dat mensen bang worden door de gedachte eraan en dit kan een paniekaanval of ernstige angst veroorzaken. De legende dat vampiers worden afgestoten door knoflook is afkomstig van het gebruik ervan als een manier om boze geesten in de Zuid-Slavische landen en in Roemenië af te weren. Men geloofde dat degenen die weigerden om knoflook te eten, vampiers waren. Knoflookteentjes werden in de mond van overledenen geplaatst voor een begrafenis om te voorkomen dat deze in een vampier zou veranderen.
  2. Rabbiës (hondsdolheid): hondsdolheid tast het zenuwstelsel aan en kan overgevoeligheid voor zonlicht of andere visuele stimuli ten gevolge hebben zoals angst voor spiegels, de wens om iemand te bijten, hypersensitiviteit, slapeloosheid en hallucinaties en agressie. Al deze symptomen zijn gemeenschappelijk voor vampirisme, naast het feit dat de meest voorkomende bron van besmetting met rabiës de vleermuisbeet is, het dierlijk symbool van de vampier. 
  3. Eisoptrofobia of catoptrofobia: onverklaarbare angst voor spiegels. De symptomen kunnen variëren van milde ontwijking van spiegels tot paniekaanvallen. Legendarische vampiers hebben een afkeer voor spiegels en worden onzichtbaar afgebeeld in spiegels. Dit gegeven dateert uit een Europese mythe dat ze niet in een spiegel verschijnen omdat ze geen ziel hebben. 
    Het niet in staat zijn om de aanblik van een spiegel te verdragen is ook één van de symptomen van hondsdolheid en sommigen geloven dat deze mythe is geboren tijdens een epidemie van hondsdolheid die zich rond 1700 in Europa manifesteerde. 
  4. Porfyrie: is een erfelijke bloedziekte die wordt gekoppeld aan een veranderd metabolisme van de porfyrinen. In 1985 dacht wetenschapper en biochemicus David Dolphin een verband te hebben gevonden tussen de vampiers mythe en porfyrie. Aangezien de ziekte werd veroorzaakt door het falen van een enzym dat heem produceert (molecuul in het bloed dat zuurstof transporteert), werden de patiënten aanbevolen om bloed te drinken om het heem te genezen. De hypothese werd in diskrediet gebracht. Onder de echte symptomen van de ziekte valt gevoeligheid voor zonlicht en de verschijning van blaasjes op de huid die binnen enkele minuten na blootstelling aan de zon verschijnen, en een rode kleur urine. Dit kan verklaren waarom, historisch gezien, het vermoeden bestond dat patiënten van porfyrie bloed dronken. 
  5. Aritmomanie: een dwangneurose die bestaat uit de gedwongen impuls om objecten te tellen en wiskundige berekeningen uit te voeren. Eeuwenlang werd aangenomen dat in aanvulling op knoflook en kruisen, een onfeilbare verdediging tegen vampiers, wiskunde was. Door hen af te leiden gooide men een handvol met rijst of zaden in de richting van de vampier, zodat de vampier niet in staat zou zijn de aanval te hervatten voordat hij iedere korrel zou hebben geteld. Tijdens de Middeleeuwen bijvoorbeeld, gooiden mensen maanzaad in doodskisten van hun dierbaren voordat ze werden begraven. 
  6. Hipohidrotic ectodermale dysplasie: een zeldzame, genetische aandoening die de ontwikkeling van de tanden aantast. In sommige gevallen zijn tanden zelfs afwezig, met uitzondering van de hoektanden (de scherpste tanden om stevig mee in voedsel te bijten), die in feite zelfs zo lang zijn dat ze buiten de mond zichtbaar zijn. Vampiers worden al eeuwenlang afgebeeld met ongewoon grote, scherpe tanden. Alleen in de late twintigste eeuw werd er gedacht aan intrekbare tanden. 
  7. Xeroderma pigmentosum: een ziekte die wordt gekenmerkt door een hoge lichtgevoeligheid en aanleg voor de ontwikkeling van huidkanker. Voor degenen die lijden aan deze ziekte is de blootstelling aan zonlicht ten strengste verboden, en zelfs de blootstelling aan binnenverlichting. Het staat bekend dat vampiers zonlicht niet kunnen weerstaan en het hen zelfs kan doden. 
Top